5 גידולים לגננים עצלנים
לצמחים וגידולים שונים דרישות גידול שונות. חלקם (כמו סחלבים) מפונקים מאד וישמטו את העלים שלהם על כל טעות קטנה שתעשו. בצד השני של הסקאלה נמצאים צמחים קשוחים ועמידים שיניבו לכם כמויות מדהימות של תוצרת טעימה ואיכותית לאורך זמן וכמעט ללא עבודה מצדכם. במאמר הבא ריכזתי את חמשת המנצחים:
1) ארטישוק ירושלמי
ארטישוק ירושלמי הוא צמח חזק וגדול מאד – יכול להגיע לגובה של שני מטרים תוך מספר חודשים. החלק שאנחנו אוכלים בארטישוק הירושלמי הוא השורש, וזה גם החלק שנשתול. לקראת האביב נקנה שורש של ארטישוק ירושלמי במכולת, ונשתול אותו באדמה מדושנת, מאווררת ומושקית בעומק של 5 ס”מ ובמרווחים של 30 ס”מ. תוך מספר חודשים נקבל שיחי ענק פרחוניים ויפיפיים, ולקראת הסתיו נוכל לעקור צמח שלם ולהוציא כמויות נכבדות של שורשים. לאחר שסיימנו את הקטיף נוסיף קומפוסט לאדמה ונחכה לקיץ הבא. השורשים שנשארו באדמה יצמיחו צמחים חדשים, כך שהצמח הופך לרב שנתי ואנחנו נהנים ממנו לאורך זמן.
למעשה אין קשר בין הארטישוק הירושלמי לארטישוק רגיל או לירושלים, הוא קרוב משפחה של החמנייה ומקורו במרכז אמריקה.
שימו לב! הארטישוק הירושלמי הוא צמח שתלטן, ומרגע ששתלתם אותו יהיה קשה להפטר ממנו. לכן תרצו לשתול אותו בעציץ או במקום תחום בו הוא לא יפריע לצמחים אחרים.
2) בטטה
בטטה היא ירק מנצח – היא מתוקה וטעימה להפליא, הערך הגליקמי שלה נמוך, היא נחשבת בריאה מאד, והכי חשוב – קל לגדל אותה. קל מאד. בשביל להכין שתיל של בטטה ניקח בטטה מהסופר, נתקע בה שלושה קיסמי שיניים ונשים בצנצנת מים. לאחר מספר שבועות הבטטה תתמלא עלים ושורשים ולקראת האביב נוכל לשתול אותה במערכת הידרופונית או באדמה. אחרי ארבעה חודשים נוכל להוציא בעדינות את הבטטות הטריות.
טיפ: גם העלים של הבטטה אכילים כשהם מבושלים. נוכל להשתמש בהם כמו בתרד ולהוסיף אותם לתבשילים שונים.
3) תפוח אדמה
תפוחי אדמה היו ועדיין מהווים מזון בסיס עבור מאות מיליוני אנשים. לקראת החורף ניקח תפוח אדמה ישן, כזה שהתחיל להוציא “ניצנים” קטנים, ונשתול בעומק 5 ס”מ בערוגת ירק או בעציץ. מכיוון שתפ”א רגיש לעודף מים, אם נרצה לגדל בהידרופוניקה נבחר במערכת גידול המבוססת על חצץ או טוף. לקראת האביב הצמח שגידלנו יתחיל להצהיב, ונוכל להוציא מהאדמה תפוחי אדמה גדולים וקטנים, בכולם אפשר להשתמש.
טיפ: כשאנחנו מגדלים תפוחי אדמה בעציץ או בערוגה, ניתן לערום ולהוסיף אדמה מעל הצמח, מה שיעודד אותו להוציא עוד תפוחי אדמה לאורך הגבעול שנקבר, ולהגדיל את היבול.
4) בננה
מבחינה בוטנית בננה היא בכלל עשב ולא עץ. והיא אכן גדלה ככה – תוך שנתיים מיום השתילה תוכלו לקטוף עשרות בננות מכל צמח. הצמח הוא רב שנתי וימשיך להוציא חוטרים חדשים מהאדמה לאורך שנים. תוכלו לקנות שתיל בננה במשתלה, או אם יש גישה לצמח בוגר – לחתוך חתיכה גדולה מהשורש (1~ ק”ג), ולהטמין אותה באדמה בתוספת קומפוסט והשקיה. אחרי ההקלטות, שעשויה לקחת מספר חודשים, צמח הבננה יתחיל להוציא חוטרים מעל האדמה בלי הפסקה. כל חוטר כזה, בסופו של דבר, יוציא תפרחת ויניב אשכול בננות גדול. התפקיד שלנו בשלב הזה הוא לדלל ולגזום את החוטרים שיוצאים, ולהשאיר רק שניים – חוטר אחד בוגר ולקראת הנבה, וחוטר שני צעיר שיחליף את הבוגר אחרי הקטיף. אחרי שהבננה הוציאה אשכול עשויים לקחת מספר חודשים עד להבשלה – סבלנות! ככל שניתן לבננות להבשיל בצורה טבעית, ככה הן תהיינה טעימות יותר.
טיפ: מעבר לבננה הרגילה שאנחנו מכירים, קיים מגוון ענק של זנים שונים שמומלץ לכם לנסות. מגדלים ממוצא דרום אמריקאי יכירו את ה”פלטנוס”, בננה עמילנית שנאכלת כמו תפוח אדמה, וגדלה נהדר בארץ.
טיפ 2: בארצות המזרח נהוג להשתמש גם בפריחה הזכרית של הבננה להכנת שלל מטעמים, ראו לדוגמה את הסרטון הבא
5) נבטים
אני מודה, לא מדובר בגידול ספציפי. אבל לגדל ירקות בלי לגדל נבטים זה לוותר על החלק הכי קל, כיפי ובריא של גידול מזון בבית. נבטים לא צריכים דשן או תאורה, וניתן לגדל אותם בקלות בארון המטבח: הניחו צמר גפן רטוב על צלוחית ופזרו מעל חופן זרעים להנבטה, וחזרו לאחר מספר ימים כדי לקטוף תוספת מעולה לסלט.
טיפ: זרעים להנבטה תוכלו לרכוש בחנויות אונליין. בתור התחלה נסו נבטי צנונית וברוקולי.