img

שתילה וקטיף במערכת הידרופונית

שתילים איכותיים, שנשתלו כמו שצריך ובזמן הנכון יכולים להתמודד ולשגשג גם בתנאים קשים, ואילו שתילים מאיכות ירודה או שלא נשתלו כהלכה יתקשו להניב גם בתנאי מעבדה מבוקרים. ואם כבר הגענו לשלב הקטיף – קטיף נכון יאפשר לצמח להמשיך לשגשג ולהניב לאורך זמן.

‍במאמר הבא אסביר איך לבחור שתילים במשתלה, איך לשתול אותו במערכת ההידרופונית וגם איך לקטוף ממנו בצורה שתאפשר לו להמשיך לגדול ולשגשג


בחירת השתיל במשתלה

אם זו הפעם הראשונה שאתם מגדלים ירקות, אני ממליץ בחום להתחיל עם שתילים קנויים (סטרטרים) ולא לנסות לגדל שתילים על הפעם הראשונה. גידול של שתילים איכותיים הוא תהליך מורכב שהקדשתי לו מאמר נפרד.

במידה ואתם קונים את השתילים שלכם במשתלה, הקפידו לברור ולבחור את השתילים שלכם, ועוד יותר חשוב את המשתלה שלכם: משתלות שונות מחזיקות שתילים באיכויות שונות. מומלץ לקנות את השתילים שלכם ממשתלה שמתמחה בשתילי ירקות. תוכלו להעריך את איכות השתיל ע”פ הקריטריונים הבאים:

נפח השורשים

לשתיל איכותי מערכת שורשים מוצקה וסבוכה. למעשה בשלב זה נפח מערכת השורשים צריך להיות כפול מנפח העלווה. המשתלות המתמחות מגדילות את נפח השורשים ע”י הגבלת כמות המים הניתנת לצמח – מה שמעודד אותו לשלוח עוד שורשים בחיפוש אחר מים.

בדיקה – אחזו את השתיל באופן יציב אך עדין, ושלפו אותו. במידה והוא נשלף עם כל האדמה שבעציץ – השתיל בר שליפה ומוכן לשתילה. במידה והוא נתלש מהאדמה, או במידה והאדמה מתפוררת לכם ביד – השתיל עוד לא מוכן, ולא צריך להיות על המדף.

שתיל חסה טוב ושתיל חסה רע
מימין: שתיל חסה בעל מערכת שורשים חלשה. משמאל: שתיל בעל מערכת שורשים איכותית. שימו לב לריבוי שערות השורש (יונקות)

ניוון

צמחים ממשיכים לגדול גם על המדף במשתלה. צמח שנשאר יותר מדי זמן במגש ההנבטה (או בעציץ) ממצה את נפח העציץ ומתחיל להתנוון. במצב זה, כשלצמח כבר אין יותר לאן לצמוח – הוא מחליט לנטוש את הספינה ולפרוח – כשהוא עוד גמד. שתיל שהתחיל להראות סימני פריחה לרוב כבר עבר את נקודת האל חזור, ואין מה לעשות איתו.

בדיקה – בחנו את מערכת השורשים: במידה והיא ממלאת את כל הנפח, עד לרמה שכמעט ולא רואים אדמה (95% שורשים) – השתיל עבר את זמנו. יש לציין שבמשתלות המתמחות בשתילי ירקות יש תחלופת שתילים גבוהה, והסיכון הוא נמוך.

מלפפון שהתנוון כשתיל
שתיל מלפפון שהתנוון כשתיל. המעבר לעציץ גדול כבר יותר לא הועיל

    מזיקים

    משתלות הן חממה נהדרת עבור מזיקים, והדבר נכון במיוחד כשמדובר בשתילים אורגנים. שתיל שנושא מחלה או מזיק עשוי למות תוך מס’ שבועות מיום השתילה, ועל הדרך להדביק את שאר הצמחים השכנים שלו.

    מניעה – הקפידו לבדוק שאין סימני מחלה על הצמח – כמו נקודות צהובות על העלה, כנימות מתחת לעלים ושאר רוחות ושדים. במידה ומדובר בחרקים קטנים (כנימות, אקריות, טריפסים) תוכלו לטבול את כל העלווה של השתיל בתמיסת מי סבון (רק הקפידו לשטוף את הסבון אחרי כמה שעות).

    שתילה

    טרם השתילה וודאו שיש די מקום להכיל את הצמח בבגרותו. יש מגדלים הנוהגים לשטוף את מצע הכבול מהשתיל ולחשוף לחלוטין את מערכת השורשים – זאת במטרה למנוע השטפות של כבול לתוך מערכת הגידול הנקייה. לטעמי מדובר בטרחה מיותרת – כך או כך יכנסו חלקים שורשים מתים למערכת, שאותם נצטרך לשטוף בבוא העת.

    כשאתם שותלים שימו לב שקצה השתיל נוגע בלפחות כמה מילימטרים של מים:

    שורשי הצמח נוגעים במים ההידרופונים
    שורשי הצמח נוגעים מעט במים. תמונה מתוך המאמר על הידרופוניקה פסיבית

    ‍שתילה בקונוסי שתילה

    היה והמערכת שלכם היא מסוג NFT (צינורות) בקוטר 110 מ”מ (הקוטר הנפוץ), אני ממליץ בחום להשתמש בקונוסי שתילה. השתילה בהם מתבצעת באופן הבא:

    איך להשתמש בקונוסי שתילה

    קיפול הקונוסים נעשה באופן הבא:

    קיפול  ושימוש בקונוס שתילה
    קיפול ושימוש בקונוס שתילה

    במידה והמערכת שלכם כוללת טוף או מצע אינרטי, שימו לב שהשתיל נמצא בגובה המצע ולא מתחתיו – מגע של מצע לח בגבעול מביא לרקבון הגבעול:

    עומק השתילה של שתיל

    קטיף

    בשדות חקלאיים נהוג לקטוף את כל הצמח בבת אחת. למען האמת – נהוג לקטוף את כל השדה בבת אחת. לנו כמגדלים ביתיים יש את הפריווילגיה לקטוף רק כמה שאנחנו צריכים לסלט, ולהשאיר את הצמח לנפשו. בצורה זו הצמח ממשיך לגדול ואנחנו מוציאים כמות תוצרת גדולה יותר מכל צמח, והתוצרת היא תמיד הכי טרייה שיש.

    מתי לקטוף?

    לצמחים שונים קצב גידול שונה. גידולי עלים נתחיל לקטוף כשהצמח הגיע לגודל הסופי שלו, לרוב מדובר על 3-4 שבועות..

    איך לקטוף?

    כשנבוא לקטוף עלים מגינת הירק נשים לב לקטוף את העלים החיצוניים של הצמח, ולהשאיר את קודקוד הצמיחה – הוא מרכז הצמח וממנו יוצאים העלים החדשים.

    5e44f71d3b02a60d148a488b Slide1

    מה לעשות כשהצמח סיים את חייו?

    קטפו כל תוצרת טובה שעוד יש על הצמח, הוציאו את השורשים מהמים והעבירו אותם יחד עם החלקים הלא אכילים לערימת הגזם או הקומפוסט. 





    מאמרים ומוצרים קשורים

    איך להנביט ולגדל שתילי ירקות ממש, ממש טובים
    ככל שצמח הוא צעיר יותר, הוא גם רגיש יותר – ולכן להכין שתילים זו משימה לא פשוטה בכלל. במאמר תלמדו איך לגדל שתילי ירקות בריאים ומוצלחים.
    הרצאה חינמית: משפחות, מחלקות וסיווג הצמחים בגינה
    הרצאה מוקלטת בת 50 דקות, בה תלמדו לסווג את הצמחים בגינה לפי מחלקות, משפחות ועוד.
    הגברת יבול הדלועים בעזרת האבקה ידנית
    קישוא, מלפפון, אבטיח, דלעת, דלורית, מלון – כולם שייכים למשפחת הדלועים, וכולם ישמחו לקצת עזרה בהאבקה. במאמר הבא תלמדו על תהליך ההפריה, איך להבדיל בין פרח זכרי לפרח נקבי, וכמובן – איך לבצע האבקה ידנית בעצמיכם
    בחירת מיקום למערכת הידרופונית, אדנית או עציץ
    איך לבחור מיקום לגינת ירק? באיזה פרמטרים צריך להתחשב, ואיך להתמודד עם תאי סביבה לא אופטימליים? על כל אלה במאמר הבא
    דשן הידרופוני 5 ליטר

    דשן Supreme Lion מתוצרת ליבינגרין. מתאים להרכב המים בישראל

    מערכת הידרופונית על סטנד דגם

    מערכת הידופונית על סטנד, עם 44 חורי שתילה והטיה כלפי השמש. להצבה ללא צורך בקיר תומך

    מערכת הידרופונית לקיר בהתאמה אישית דגם

    מערכת הידרופונית לקיר באורך, גובה ומספר קומות לבחירתכם