שתילה וקטיף במערכת הידרופונית
שתילים איכותיים, שנשתלו כמו שצריך ובזמן הנכון יכולים להתמודד ולשגשג גם בתנאים קשים, ואילו שתילים מאיכות ירודה או שלא נשתלו כהלכה יתקשו להניב גם בתנאי מעבדה מבוקרים. ואם כבר הגענו לשלב הקטיף – קטיף נכון יאפשר לצמח להמשיך לשגשג ולהניב לאורך זמן.
במאמר הבא אסביר איך לבחור שתילים במשתלה, איך לשתול אותו במערכת ההידרופונית וגם איך לקטוף ממנו בצורה שתאפשר לו להמשיך לגדול ולשגשג
ב2023 הפסקתי למכור מערכות הידרופוניות, אבל את הידע אני שמח להמשיך לחלוק 🙂 לרכישת מערכת אני ממליץ על ליבינגרין. מוזמנים גם לבדוק את האדניות שלנו, הם מושלמות לגידול ירקות
בחירת השתיל במשתלה
אם זו הפעם הראשונה שאתם מגדלים ירקות, אני ממליץ בחום להתחיל עם שתילים קנויים (סטרטרים) ולא לנסות לגדל שתילים על הפעם הראשונה. גידול של שתילים איכותיים הוא תהליך מורכב שהקדשתי לו מאמר נפרד.
במידה ואתם קונים את השתילים שלכם במשתלה, הקפידו לברור ולבחור את השתילים שלכם, ועוד יותר חשוב את המשתלה שלכם: משתלות שונות מחזיקות שתילים באיכויות שונות. מומלץ לקנות את השתילים שלכם ממשתלה שמתמחה בשתילי ירקות. תוכלו להעריך את איכות השתיל ע”פ הקריטריונים הבאים:
נפח השורשים
לשתיל איכותי מערכת שורשים מוצקה וסבוכה. למעשה בשלב זה נפח מערכת השורשים צריך להיות כפול מנפח העלווה. המשתלות המתמחות מגדילות את נפח השורשים ע”י הגבלת כמות המים הניתנת לצמח – מה שמעודד אותו לשלוח עוד שורשים בחיפוש אחר מים.
בדיקה – אחזו את השתיל באופן יציב אך עדין, ושלפו אותו. במידה והוא נשלף עם כל האדמה שבעציץ – השתיל בר שליפה ומוכן לשתילה. במידה והוא נתלש מהאדמה, או במידה והאדמה מתפוררת לכם ביד – השתיל עוד לא מוכן, ולא צריך להיות על המדף.
ניוון
צמחים ממשיכים לגדול גם על המדף במשתלה. צמח שנשאר יותר מדי זמן במגש ההנבטה (או בעציץ) ממצה את נפח העציץ ומתחיל להתנוון. במצב זה, כשלצמח כבר אין יותר לאן לצמוח – הוא מחליט לנטוש את הספינה ולפרוח – כשהוא עוד גמד. שתיל שהתחיל להראות סימני פריחה לרוב כבר עבר את נקודת האל חזור, ואין מה לעשות איתו.
בדיקה – בחנו את מערכת השורשים: במידה והיא ממלאת את כל הנפח, עד לרמה שכמעט ולא רואים אדמה (95% שורשים) – השתיל עבר את זמנו. יש לציין שבמשתלות המתמחות בשתילי ירקות יש תחלופת שתילים גבוהה, והסיכון הוא נמוך.
מזיקים
משתלות הן חממה נהדרת עבור מזיקים, והדבר נכון במיוחד כשמדובר בשתילים אורגנים. שתיל שנושא מחלה או מזיק עשוי למות תוך מס’ שבועות מיום השתילה, ועל הדרך להדביק את שאר הצמחים השכנים שלו.
מניעה – הקפידו לבדוק שאין סימני מחלה על הצמח – כמו נקודות צהובות על העלה, כנימות מתחת לעלים ושאר רוחות ושדים. במידה ומדובר בחרקים קטנים (כנימות, אקריות, טריפסים) תוכלו לטבול את כל העלווה של השתיל בתמיסת מי סבון (רק הקפידו לשטוף את הסבון אחרי כמה שעות).
שתילה
טרם השתילה וודאו שיש די מקום להכיל את הצמח בבגרותו. יש מגדלים הנוהגים לשטוף את מצע הכבול מהשתיל ולחשוף לחלוטין את מערכת השורשים – זאת במטרה למנוע השטפות של כבול לתוך מערכת הגידול הנקייה. לטעמי מדובר בטרחה מיותרת – כך או כך יכנסו חלקים שורשים מתים למערכת, שאותם נצטרך לשטוף בבוא העת.
כשאתם שותלים שימו לב שקצה השתיל נוגע בלפחות כמה מילימטרים של מים:
שתילה בקונוסי שתילה
היה והמערכת שלכם היא מסוג NFT (צינורות) בקוטר 110 מ”מ (הקוטר הנפוץ), אני ממליץ בחום להשתמש בקונוסי שתילה. השתילה בהם מתבצעת באופן הבא:
קיפול הקונוסים נעשה באופן הבא:
במידה והמערכת שלכם כוללת טוף או מצע אינרטי, שימו לב שהשתיל נמצא בגובה המצע ולא מתחתיו – מגע של מצע לח בגבעול מביא לרקבון הגבעול:
קטיף
בשדות חקלאיים נהוג לקטוף את כל הצמח בבת אחת. למען האמת – נהוג לקטוף את כל השדה בבת אחת. לנו כמגדלים ביתיים יש את הפריווילגיה לקטוף רק כמה שאנחנו צריכים לסלט, ולהשאיר את הצמח לנפשו. בצורה זו הצמח ממשיך לגדול ואנחנו מוציאים כמות תוצרת גדולה יותר מכל צמח, והתוצרת היא תמיד הכי טרייה שיש.
מתי לקטוף?
לצמחים שונים קצב גידול שונה. גידולי עלים נתחיל לקטוף כשהצמח הגיע לגודל הסופי שלו, לרוב מדובר על 3-4 שבועות..
איך לקטוף?
כשנבוא לקטוף עלים מגינת הירק נשים לב לקטוף את העלים החיצוניים של הצמח, ולהשאיר את קודקוד הצמיחה – הוא מרכז הצמח וממנו יוצאים העלים החדשים.
מה לעשות כשהצמח סיים את חייו?
קטפו כל תוצרת טובה שעוד יש על הצמח, הוציאו את השורשים מהמים והעבירו אותם יחד עם החלקים הלא אכילים לערימת הגזם או הקומפוסט.