מדריך: חיבור מערכת השקיה לאדניות ועציצים
מערכת השקיה – כן או לא?
לא סתם מערכות השקיה אוטומטיות הפכו לברירת המחדל עבור מגדלים רבים. הזמן שמתפנה והחופש לצאת מהבית לכמה ימים בלי לסדר בייביסיטר לגינה הופכים אותן לאטרקטיביות מאד. עם זאת, חשוב לציין גם את החסרונות של מערכות כאלה: מעבר למחיר, מערכות השקיה דורשות התקנה טכנית, הן מקבעות את העציצים במקום ומגבילות סידור מחדש שלהם, ובשורה התחתונה הרבה מגדלים נהנים להשקות עם צינור – זו ממש תרפיה. אז אם זמנכם יקר לכם, או אם אתם מרבים בנסיעות – קחו מערכת השקיה. מצד שני, אם אתם יכולים להתחייב ולתת לצמחים יחס אישי מדי יום עם צינור – הצמחים רק יודו לכם.
טפטפות וצינורות
צנרת היקפית וצינורית טפטפות
הצינור שיוצא ממחשב ההשקיה הוא צינור 16 מ”מ, והוא הצינור ההיקפי שמוביל את המים לאיזור של העציצים. ממנו יש להוציא צינוריות דקות וגמישות, אליהן יתחברו הטפטפות:
בחירת טפטפות
בחיבור השקיה לאדניות ועציצים נהוג להשתמש בצינורית שחורה עם טפטפות נעץ בקצה:
אופציה נוספת היא להשתמש בטפטפת המשך, המאפשרות לשרשר כמה מהן לכדי קו אחד וארוך:
השתדלו להמנע מטפטפות המשך מהסוג הזה, הן פחות אמינות ויש להן נטייה לפתח דליפות:
חיבור ההטפטפות – בנפרד או בשרשרת?
כפי שראינו בפסקה הקודמת, אפשר לחבר את הטפטפות בשתי דרכים עיקריות. לכל דרך היתרונות והחסרונות שלה:
חיבור בשרשרת: הטפטפות מתחברות בטור אחת אחרי השנייה. שיטה זו קלה ומהירה מאד ליישום, ואפשר “לתפור” בקו אחד גינת עציצים שלמה – אבל פה טמונה סכנה. חיבור בשרשרת מקבע את העציצים למקום, ולא מאפשר לכם לסדר אותם מחדש בהמשך. כל הזזה של עציץ או אדנית מותח את כל השרשרת, ולרוב מצריך לחתוך את הצינורית ולחבר מחדש. בנוסף, בשרשרת טפטפות ארוכה מאד, קוטר הצינורית עשוי להגביל את זרימת המים ולמנוע ממים להגיע לטפטפות שבקצה השרשרת.
חיבור במקביל: הטפטפות יוצאות ישירות מהצינור ההיקפי והן לא תלויות אחת בשנייה. טפטפות המחוברות במקביל מאפשרות לכם להתייחס לכל עציץ בנפרד, ולהזיז ולהחליף אותו כאוות נפשכם. במקרה הצורך תוכלו גם להפרד מהעציץ לגמרי ע”י קשירה של הצינורית. טפו טפו. החסרון הוא שחיבור כזה לרוב לוקח קצת יותר זמן ומאמץ.
אין שיטה אחת עדיפה. אם הגינה שלכם כבר יציבה וכל דבר במקומו – חברו את הטפטפות בכמה שרשראות. לעומת זאת יש לכם נטייה (כמוני) לשנות את סידור הגינה כל שני וחמישי – לכו על חיבור במקביל.
ספיקת המים של הטפטפת: אדניות ועציצים יסתפקו בטפטפות בספיקה נמוכה (לרוב ספיקה של 1.6 או 2.0 ליטר\שעה). טפטפות בספיקה נמוכה יאפשרו לכם לחבר יותר עציצים לאותו קו מים מבלי לחשוש מירידת לחץ משמעותית בקו המים. עם זאת אין משמעות תהומית לספיקה של הטפטפות – מה שחשוב באמת זה שתדעו את הספיקה, ותתחשבו בכך בכוונון מחשב ההשקיה: לדוגמה, אם אתם רוצים לתת לצמח 0.5 ליטר מים עם טפטפות של 2 ליטר\שעה, יש לכוון את מחשב ההשקיה לרבע שעה (0.5 ליטר חלקי 2 ליטר לשעה).
כמה להשקות?
בשורה התחתונה, את כמות המים שהצמחים מקבלים אתם תקבעו ע”י כוונון זמן ההשקיה במחשב. לצערי אין מספר אחד שאפשר לתת ושיתאים לכולם: כמות המים הדרושה תלויה בהמון פרמטרים, וביניהם סוג הצמח וגילו, העונה בשנה, כמות השמש והרוח בגינה, הלחות באוויר, מצע הגידול ועוד ועוד. הדרך הכי טובה לכוונן את הטיימר במחשב ההשקיה היא דרך ניסוי וטעייה: עבור עציצים ואדניות התחילו בפתיחה קצרה של 10 דקות ביום, והגדילו לפי הצורך. תוכלו לזהות עודף/חוסר מים על ידי תקיעת אצבע באדמת השתילה וזיהוי הסימנים הבאים:
עודף מים: האדמה רטובה וספוגה רוב הזמן, יש שלולית מים רצינית שנקווית אחרי ההשקיה, ועם הזמן מתפתח קרום ירוקת על פני השטח של מצע השתילה ובסופו של דבר הצמח מתחיל להראות סימני מצוקה.
חוסר מים: הצמח שומט את העלים שלו בצמא, האדמה מרגישה יבשה גם כמה ס”מ מתחת לפני השטח. חשוב לציין שגם עודף מים לאורך זמן יביא לשמיטת העלים.
ככלל, עדיף להתחיל עם מעט מדי מים מאשר יותר מדי מים: בעוד שחוסר מים קל לזהות מהר ולתקן, עודפי מים יוצרים נזק מתמשך וסמוי מהעין, שבהרבה מקרים מתבטא רק בשלב מאוחר מדי.
קיבוע הטפטפות למקום
להרבה טפטפות יש שאיפה מוזרה לזוז בדיוק לרווח שבין העציצים, ולהשקות את הרצפה. אל תוותרו על קיבוע הטפטפות – הוא יחסוך לכם המון התעסקות בהמשך. השתמשו ביתדות פלסטיק לקיבוע הצינוריות. ישר ולעניין:
בחירת מחשב השקיה
יש בשוק שלושה סוגים עיקריים של מחשבי השקיה:
מחשבי AC: מחשבי השקיה המתחברים לשקע חשמל רגיל (220 וולט). אלה מחשבים שלרוב מותקנים ע”י איש מקצוע בזמן הקמת הגינה או בעת החלפת תשתית רצינית, ומצריכים שקע חשמל. הם נמצאים בתוך ארון השקיה ייעודי או לחילופין בתוך הבית, ויודעים להפעיל מספר גדול של ברזים (מגופים) בו זמנית. לרוב 4-6. מחירם בינוני(החל מ600 ש”ח), והברזים שלהם זולים יותר אל מול מחשבי DC. מחשבי AC מקבלים זרם חילופין (AC = Alternating Current)
מחשב DC: מחשבי השקיה המופעלים על סוללת 12 וולט. ההתקנה שלהם פשוטה מאד ולא מצריכה חשמלאי. כמו מחשבי AC, גם מחשבי DC יודעים להפעיל מס’ רב של ברזים. השימוש בסוללה מאלץ אותם להיות מאד חסכוניים בחשמל – מה שמקפיץ את המחיר שלהם ושל הברזים שלהם לגבוהה יותר ממחשבי AC. מחשבי DC מקבלים זרם ישר(DC = Direct Current) . יש להחליף סוללה אחת לשנה פחות או יותר.
מחשב DC קו אחד: גם הוא מחשב DC המופעל על סוללת 12 וולט אבל מגיע קומפלט עם פילטר, ווסת לחץ, וברז מובנים: כל מה שנשאר לכם לעשות זה לחבר אותם קו אחד משולב עם הפילטר ווסת לחץ, מתחבר לברז גינה רגיל
בשורה התחתונה, אם כבר יש לכם גינה קיימת, ואין לכם מחשב השקיה מרכזי בגינה, כנראה שמה שאתם צריכים זה מחשב DC קו אחד, שמופעל על סוללות, ומותקן על ברז הגינה.
אם בחרתם במחשב רב-קווי, כדאי לדעת איך להתקין אותו – היעזרו במוכר בחנות או באיש מקצוע