img

איך לבנות שולחן קקל | כולל מידות ושרטוט לרגליים

כיף וקל לבנות שולחן קקל! שולחנות קקל (או שולחנות פיקניק) הם תוספת נפלאה לחצר הבית או לגינה. הם עמידים, לא יקרים, מגבשים, וממש (אבל ממש) קל לבנות אותם לבד.


המאמר מחולק לכמה חלקים, ומדריך אתכם משלב התכנון ובחירת החומרים עד לבנייה עצמה. הנה תוכן העניינים:

  1. רקע
  2. כלי עבודה דרושים
  3. סרטון בנייה
  4. בחירת קורות העץ
  5. רשימת מידות, חיתוכים וזוויות
  6. שרטוט ושבלונה להרכבת הרגליים
  7. הבנייה עצמה
  8. חיזוקים ותוספות

חושבים לבנות שולחן קקל? אפשר לקנות אצלנו ערכה לבנייה עצמית הכוללת את כל החיתוכים והזוויות, הברגים, שבלונה מודפסת ועוד. מגוון נקודות איסוף ובמחיר דומה למה שתקבלו במחסני העץ

שולחן קקל

רקע ובחירת חומרים

לטעמי, אנשים בוחרים לבנות שולחן קק”ל לבד מהסיבות הבאות:

  • הובלה: קל ופשוט להעמיס, להוביל ולפרוק קורות עץ מפורקות ברכב פרטי. בהשוואה לשולחן מורכב ששוקל המון ודורש הובלה מיוחדת
  • מחיר: בבניה עצמית יש חסכון משמעותי בעלות הסופית. בשקלול עלות ההובלה ההפרשים הם כ- 400 ₪ וצפונה
  • כיף: הריח של העץ, העבודה עם המברגה, הסיפוק מהתוצר הסופי, לארח חברים על השולחן שבנית בעצמך… עבורי זה שיקול מרכזי

עבור הבנייה עצמה אתם תצטרכו:

  • מברגה: עדיף מברגת אימפקט או מברגה עם הילוך כוח, כיוון שיש פה קורות עבות. תוכלו לנסות להשתמש גם במקדחה חשמלית, לה כוח רב. למי שיש מברגה חלשה יחסית יוכל לבצע קדח מכין בעץ, מה שיקל על ההכנסה.
  • מסור ידני: לפרויקט הזה ממש לא חובה להחזיק מסור חשמלי. רוב מחסני העץ יחתכו עבורכם את העץ למידה, ותוכלו להשלים את הזוויות של הרגליים בעזרת מסור ידני. אם אתם קונים אצלינו ערכה אתם מקבלים גם את הזוויות הללו חתוכות מראש.
  • מדפסת: הכנתי לכם אחלה שבלונה להרכבת הרגליים. פשוט להדפיס, להדביק את הדפים, ולהרכיב 😊 שוב, ברכישת ערכה אצלינו השבלונה מגיעה מודפסת על דף גדול. תוכלו למצוא את השבלונה בהמשך המאמר.

סרטון בניית שולחן קק”ל

בסרטון הזה אני מראה איך אני בונה שולחן קק”ל עם מברגה. בסרטון אני משתמש בערכה שלנו, אותה תוכלו לרכוש ממש כאן. הערכה מגיעה עם שבלונה מודפסת וכשהעצים חתוכים מראש.

בחירת קורות העץ לשולחן קקל

יש כמה תכונות שחשוב לשים לב אליהן בבחירת העץ לשולחן הקקל:

הקצעה: עץ יוצא מהמפעל (מנסרה) כשהוא מלא בקוצים/שוונצים/קפיסי עץ (תקראו לזה איך שבא לכם). לאחר מכן מעבירים את הקורות תהליך של הקצעה, בו “מגלחים” 3-4 מ”מ מהיקף הקורה והופכים אותה לחלקה ונעימה למגע. הקצעה טובה גם שומרת על העץ טוב יותר מריקבון, כיוון שלחות ופטריות פחות נתפסים על פני העץ החלקים. חשוב לבחון את איכות ההקצעה של העץ שאתם קונים, ולעבור עם ניר ליטוש במידה ויש חלקים לא מהוקצעים כראוי.

סוגי עצים לבניית שולחן קקל
משמאל- עץ מהוקצע. מימין- עץ לפני הקצעה

חיטוי: ניתן לרכוש קורות עץ שעברו תהליך חיטוי (אימפרגנציה) בדוד לחץ, בו מוחדר חומר הדברה לתוך העץ. אישית אני נוטה להשתמש בעץ ללא חיטוי, מהסיבות הבאות:

  • עץ מחוטא לרוב יהיה עקום יותר מעץ רגיל- תהליך החיטוי כולל תהליך אגרסיבי בדוד לחץ, המעקם את הקורות, מה שמקשה על ההרכבה בהמשך
  • עץ מחוטא הוא רעיל יותר מעץ צבוע רגיל- מדובר בחומר הדברה. לא סימפטי במיוחד כשמדובר במשטח אכילה. בכל מקרה חשוב לשטוף ידיים אחרי עבודה עם עץ מחוטא
  • עץ שעבר חיטוי ואז נחתך למידה הוא חשוף דווקא באזורים שנוגעים ברצפה והמועדים ביותר לריקבון. לכן ממילא צריך לצבוע את העץ טרם ההרכבה, וקל יותר לצבוע עץ לא מחוטא (עץ מחוטא צריך להתייבש כמה שבועות לפני הצביעה)
image 37
לעץ מחוטא חדש יש גוון ירקרק אופייני. הגוון חולף עם הזמן

עובי: עבור הרגליים השתמשו בקורות בעובי 5 ס”מ (5/10 או 5/15). עבור קורות המושב והפלטה השתמשו בקורות בעובי 3 או 5 ס”מ, וברוחב 15 ס”מ. העובי (5 או 3) תלוי באורך השולחן, שולחן מעל 180 ס”מ כדאי שיהיה עם קורות בעובי 5. שימו לב שבגלל ההקצעה, קורות המכונות “5/10” הן בפועל 4/9, 3/15 הן בפועל 3/14 וכו’

סוג העץ: רצוי להשתמש בעץ אורן דרג חמישי. שימו לב שיש מחסני עץ בהם עץ אשוח (“עץ לבן”) מוצג ונמכר בתור עץ אורן, למרות שתכונותיו נחותות מזה של האורן. השתדלו להשיג אורן אמיתי.

תוכלו לקרוא עוד על עץ לבנייה במאמר הבא

רשימת מידות וחיתוכים לשולחן קקל

את רשימת החיתוכים תוכלו תמיד להוציא (וגם לרכוש כערכה)  בעמוד המוצר של הערכה. עם זאת ולנוחותכם, הכנתי פה רשימת מידות וחיתוכים לשולחן קק”ל בשני גדלים:

רשימת חיתוכים ומידות לשולחן קקל ברוחב 140 אורך 150 ס”מ

רוחב הפלטה בשולחן זה היא 59 ס”מ, ומתאימה לאירוח וכיבוד קל

  • 8 יח’: קורת 3/15 אורך 150 ס”מ
  • 2 יח’: קורת 5/10 אורך 140 ס”מ
  • 2 יח’: קורת 5/10  אורך 57 ס”מ
  • 4 יח’: קורת 5/10 אורך 87 ס”מ (עם זווית 1 כמפורט בהמשך)
  • 2 יח’: קורת 3/7 אורך 51 ס”מ (עם זווית 2 כמפורט בהמשך)
  • 35 יח’ בורג סיבית 5/70 (עבור הרגליים)
  • 40 יח’ בורג סיבית 5/50 (עבור הפלטה והמושב)
  • 15 יח’ בורג 4/60 (עבור החיזוקים)

שימו לב- אם אתם קונים קורות במחסן עץ ניתן להחליף את הקורת 3/7 בקורת 5/10, כדי להימנע מרכישה של קורה שלמה. ברכישת ערכה אצלנו אין תשלום על השארית.

תמונות טובות שולחן קקל
שולחן ברוחב 140

רשימת חיתוכים ומידות לשולחן קקל ברוחב 160 אורך 170 ס”מ

רוחב הפלטה בשולחן זה היא 73 ס”מ, ומתאימה לארוחות כבדות ומלאות

  • 9 יח’: קורת 3/15 אורך 170 ס”מ
  • 2 יח’: קורת 5/10 אורך 160 ס”מ
  • 2 יח’: קורת 5/10  אורך 72 ס”מ
  • 4 יח’: קורת 5/10 אורך 87 ס”מ (עם זווית 1 כמפורט בהמשך)
  • 2 יח’: קורת 3/7 אורך 51 ס”מ (עם זווית 2 כמפורט בהמשך)
  • 2 יח’: קורת 3/7 אורך 27 ס”מ
  • 2 יח’: קורת 3/7 אורך 69 ס”מ
  • 35 יח’ בורג סיבית 5/70 (עבור הרגליים)
  • 40 יח’ בורג סיבית 5/50 (עבור הפלטה והמושב)
  • 20 יח’ בורג 4/60 (עבור החיזוקים)

שימו לב- אם אתם קונים קורות במחסן עץ ניתן להחליף את הקורות 3/7 בקורת 5/10, כדי להימנע מרכישה של קורה שלמה. ברכישת ערכה אצלנו אין תשלום על השארית.

שולחן קקל רוחב 160
שולחן ברוחב 160

חיתוכי זוויות לשולחן

זוויות מס’ 1: הרגליים

כדי ליצור את הזווית עבור הרגליים, חותכים 2 זוויות של 30 מעלות בכל צד. שימו לב שהזוויות הופכיות אחת לשנייה, ושהמידה (87 ס”מ) היא חיצונית לזוויות. אנחנו חותכים את הזווית בעזרת מסור פנדל כשהקורה שוכבת, אבל תוכלו לעשות זאת בקלות גם עם מסור ידני. בכל מקרה שימו לב שהזוויות נכנסות דרך הפאה הגדולה של הקורה (בניגוד לזווית של החיזוקים)

image 38

זווית מס’ 2: החיזוקים

הזוויות לחיזוקים (קורות 3/7) הן בזווית של 45 מעלות. שימו לב שבניגוד לזווית של הרגליים, פה 2 הזוויות פונות לאותו כוון. בנוסף, הזוויות נחתכות כשהקורה עומדת (ז”א נכנסות דרך הפאה הקטנה של הקורה)

image 39

שרטוט לשולחן קקל

שרטוט לרגליים

הדבר היחיד שעשוי להיות מאתגר בבניית שולחן קקל, זה הרכבת הטרפזים של הרגליים- לא תמיד ברור איפה למקם את הקורות. קיימות ברשת הוראות עם מדידה של הרגליים, אבל לדעתי יותר נוח להדפיס ולהשתמש בשבלונה. לכן יצרתי עבורכם 2 שבלונות, אחת עבור שולחן קקל עם פלטה ברוחב 59 ס”מ, ועוד אחת עבור שולחן רחב יותר עם פלטה ברוחב 73.

את השבלונות אפשר להוריד, להדפיס ולהדביק. או לחלופין להזמין אצלינו ערכה חתוכה עם הזוויות, ולקבל את השבלונה כשהיא כבר מודפסת על דף A1 גדול.

שרטוט PDF להורדה עבור שולחן קקל רוחב 140 (פלטה 59)

שרטוט PDF להורדה עבור שולחן קקל רוחב 160 (פלטה 73)

שימו לב שהשבלונה היא לשימוש פרטי בלבד. השקעתי לא מעט ביצירה שלה. אתם מוזמנים להתייעץ איתי לגבי זכויות היוצרים עליה ולבקש אישור לשימושים אחרים.

אם בחרתם להדפיס ולהדביק, ככה זה נראה:

שבלונה לרגליים שולחן קקל
השבלונה המודפסת

בניית השולחן

התיאורים פה הם בקווים גסים פלוס טיפים נקודתיים, לצפייה בתהליך המלא אתם מוזמנים לצפות בסרטון

חיבור הטרפזים של הרגליים

הרגליים הולכות לשאת המון עומס. השתמשו ב(לפחות) 4 ברגי סיבית 5/70 לכל נקודת חיבור. ניתן להשתמש גם בברגי סיבית 6/70 או 2 ברגי מכונה (ברגי סגר).

הרכבת הרגליים בעזרת השבלונה נעשית ע”י הנחת הקורות על הניר כמו בתמונה, וחיבור הקורות עם ברכים. אתם מוזמנים גם לצפות בסרטון (קישור לראש העמוד) בו אני מראה איך אני משתמש בשבלונה בנוחות ובקלות

מידות שולחן קקל 2
.מניחים את קורות העץ על דף השבלונה, ומבריגים

חיבור קורות המושב והפלטה

הטרפזים לא עומדים בלי תמיכה. לכן החלק הטריקי פה הוא לעשות את החיבור הראשון שיחזיק את הטרפזים במקום. לשם כך תוכלו להיעזר באדם נוסף, או בשאריות עצים לתמיכה. הכניסו את הרגליים כ10 ס”מ מקצה הקורה, וודאו שהברגים פונים כלפי פנים, בשביל היופי.

מידות שולחן קקל 3 1
מעמידים את הרגליים באופן זמני

מידות שולחן קקל 4
מחברים קורה ראשונה שתחזיק את הכל. לוקחים 10 ס”מ מהקצה

אחרי שעשיתם את החיבור הראשון, חשוב לוודא שהטרפזים מקבילים אחד לשני: בשביל זה משתמשים בשיטת האלכסונים- משווים את האלכסונים בין הטרפזים ומוודאים שהם שווים אחד לשני

אלכסונים לשולחן קקל
האלכסונים שצריך להשוות
מידות שולחן קקל 5
בדיקת האלכסונים בפועל

אחרי האלכסונים אפשר לרוץ על שאר הלוחות, עם 4 ברגי 5/50 לכל קורה. השתמשו בקורה ישרה כדי לוודא שהעצים מיישרים קו. כמו כן מטעמים אסתטיים כדאי לסמן עם סרגל ועפרון קו ישר לאורכו ירוצו הברגים, ולא לעשות לפי העין.

בניית שולחן קקל
מוודאים שהעצים של הפלטה מיישרים קו ע”י הצמדת קורה ישרה לקצה שלהם

מידות שולחן קקל 1
לשולחן יפה יותר, כדאי להכניס את הברגים של הפלטה לאורך קו ישר ולא לפי העין

חיזוקים

הוסיפו את קורות החיזוק מהחלק התחתון של הספסל, למניעת נדנוד. השתמשו ב4 ברגי 4/60 לכל קורה.

כמו כן בשולחנות באורך מעל 150 ס”מ אפשר וכדאי להוסיף חיזוק לקורות המושב ולפלטה, זה מפזר את העומס ביניהם ומחזק את השולחן ממש בחינם.

חיזוקים לשולחן קקל
חיזוקים מודגשים באדום





מאמרים ומוצרים קשורים

6 שיטות מוצלחות לגידול ירקות במרפסת
לאורך השנים נתקלתי בעשרות שיטות שונות ומשונות לגידול ירקות במרפסת. במאמר הבא ריכזתי בפניכם את 6 השיטות המוצלחות ביותר בפרמטרים של אסתטיקה, עלות, תחזוקה וכמובן הצלחת הגידול
איך לתכנן ולבנות אדנית עץ | עשה זאת בעצמך
הן אסתטיות ופשוטות לבנייה בבית. במאמר הבא תלמדו איך לתכנן ולבנות בקלות אדנית עץ שתחזיק לאורך שנים - החל בבחירת החומרים והמידות, דרך שיטת הבנייה ועד לשתילה
מהוקצע? מחוטא? הכל על עץ לבנייה
כשאתם רוכשים עץ לפרויקט שלכם כדאי שתדעו מה אתם עושים. במאמר הבא תלמדו על התכונות של עץ כחומר גלם, איך לבחור את העץ הנכון לפרויקט ולאיזה דברים לשים לב בחנות
איך להנביט ולגדל שתילי ירקות ממש, ממש טובים
ככל שצמח הוא צעיר יותר, הוא גם רגיש יותר – ולכן להכין שתילים זו משימה לא פשוטה בכלל. במאמר תלמדו איך לגדל שתילי ירקות בריאים ומוצלחים.
הגברת יבול הדלועים בעזרת האבקה ידנית
קישוא, מלפפון, אבטיח, דלעת, דלורית, מלון – כולם שייכים למשפחת הדלועים, וכולם ישמחו לקצת עזרה בהאבקה. במאמר הבא תלמדו על תהליך ההפריה, איך להבדיל בין פרח זכרי לפרח נקבי, וכמובן – איך לבצע האבקה ידנית בעצמיכם
ערוגת עץ מוגבהת למרפסת דגם

ערוגת עץ בגובה מותניים ובאורך ורוחב לבחירתכם. לטיפול קל ונוח

חממה ביתית מעץ במגוון גדלים

חממת עץ יפה וחזקה לבנייה עצמית, במידות לבחירתכם

אדנית עץ קלאסית למרפסת

אדנית עץ אסתטית באורך, רוחב, גובה ועומק לבחירתכם