img

6 שיטות מוצלחות לגידול ירקות במרפסת

לאורך השנים נתקלתי בעשרות שיטות שונות ומשונות לגידול ירקות במרפסת. במאמר הבא ריכזתי בפניכם את 6 השיטות המוצלחות ביותר בפרמטרים של אסתטיקה, עלות, תחזוקה וכמובן הצלחת הגידול.

לשימושכם, בסוף כל שיטה כללתי את טווח המחירים המומלץ עבור מערכת מסוג זה – מוצרים במחיר זול יותר לרוב יהיו באיכות נמוכה מאד.


יש ברשת כמויות אדירות של שיטות לגידול ירקות: גידול ירקות בצמיגים ממוחזרים, בנעליים ישנות, ערוגות לזניה, ערוגות ספיראלה, ערוגות בטרייה… טוב, את האחרונה המצאתי. אבל האמת היא שבגידול ירקות אין שטיקים ואין טריקים, ובהרבה מקרים מדובר בלא יותר מגימיק. לצמח לא באמת אכפת אם הוא גדל בדלי עם חור או בחללית של נאס”א כל עוד צרכיו הבסיסיים מתקיימים, ולפרמטרים כמו איכות השתיל, איכות הקרקע או מיקום הצמח בגינה השפעה לא פחות מכרעת על הצלחת הגידול.

גידול בעציץ או בהידרופוניקה?

שלוש השיטות הראשונות שאציג הן שיטות בהן הצמח גדל באדמת שתילה, ואילו שלוש השיטות הנותרות הן שיטות הידרופוניות – בהן הצמח גדל ללא אדמה. ההבדל בין שתי הקבוצות טמון בתחזוקה: בעוד שבגידול באדמת שתילה יש לדשן ולהפוך את האדמה פעם בעונה ולעשב בכל שבוע עד חודש,  בהידרופוניקה אין עישוב ואין עבודה פיזית, והתחזוקה היא טכנית יותר: מדידה של דשנים פעם בשבוע עד שלושה שבועות, ולעתים התעסקות עם צנרת ומשאבות כשמשהו מתקלקל.

1. אדנית עץ

אדניות עץ הן תוספת יפיפה לגינה ולמרפסת. הגידול באדנית הוא בסדר גודל קטן: אדניות עץ נעשות יקרות מאד בגדלים של מעל 1 מ”ר, אבל הן פתרון אידאלי עבור גינת תבלינים קטנה או התנסות בגידול ירקות. במידות גדולות יותר כדאי לשקול ערוגה במצע מנותק (ראו המשך) כדי לגדל ירקות באדנית השתמשו באדמת עציצים ללא טוף (כבול נקי) והוסיפו הומוס תולעים ביחס של 1:10. ניתן לבנות בקלות אדנית עץ בבית –  תוכלו להיעזר במדריך הבא וללמוד איך לתכנן ולבנות אדנית עץ. ההבדל בין אדנית עץ לערוגת ירק מנותק טמון באדמת השתילה. בעוד שהראשונה בנויה מאדמה בתוספת קומפוסט, באדנית עץ נפח האדמה מוגבל יותר ולכן נשתמש באדמת “פרימיום” – אדמת עציצים (כבול) בתוספת הומוס תולעים.

גידול ירקות באדנית עץ
גידול ירקות באדנית עץ

כמה זה?

אדניות עץ נמכרות במשתלות במחירים של 100 עד 1,500 ₪ ויותר. תוכלו לתכנן ולבנות לבד אדנית עץ בחצי המחיר ואף לרכוש ערכה לבנייה עצמית

למי זה מתאים?

  • למי שרוצים גינת תבלינים פשוטה.
  • למי שרוצים ונהנים ממראה העץ.
  • למי שאוהבים או רוצים להתנסות בבנייה בעץ.

2. עציצי בד

מהרבה בחינות, עציצי בד מתנהגים כמו עציצים רגילים: ממלאים אותם באדמה, שותלים, משקים וקוטפים. אבל, בניגוד לעציצי פלסטיק או חרס הם אסתטיים מאד, לא נשברים, וכיף וקל להכין אותם בבית. חסרונו של עציץ הבד הוא בעמידות שלו – רוב הבדים נוטים להתכלות אחרי עונה או שתיים, וצריך לתפור עציץ חדש כל שנה. את גודל עציץ הבד נתאים לגודל השתיל: עציץ בגודל 3 ליטר יתאים לגידולי חורף קטנים כמו חסה וקולרבי, ואילו עציץ בד בגודל 5 ליטר ומעלה יתאים לצמחים גדולים כמו עגבנייה, שעועית ומלפפון. את עציץ הבד יש למלא באדמת כבול בתוספת הומוס תולעים ביחד של 1:10.

עציץ בד ממוחזר
חסה בג’ינס | עציץ בד

השקיה תחתית לעציצי בד
השקיה תחתית לעציצי בד – השקיה ע”י מילוי מגש המים השחור

כמה זה?

אם אתם תופרים עציץ בד בעצמיכם, העלות מסתכמת במחיר אדמת השתילה והשתילים – קחו בחשבון 50 ₪ לשק אדמה של 50 ליטר, עוד 15 ₪ לליטר הומוס תולעים, ועבור שתילי הירקות – 2-3 שקלים לשתיל. אם תרצו עציץ בד שמחזיק לשנים רבות, תוכלו להזמין מחו”ל עציץ בד מוכן במחיר של 5-10 דולר לעציץ. נסו להשיג עציץ בד מתוצרת Rain science או Root Pouch.

    למי זה מתאים?

    • למי שרוצים להתנסות בגידול ירקות מבלי להשקיע במערכת גידול יקרה.
    • למי שנהנים ממלאכת התפירה.
    • לפעילות עם ילדים.

    3. ערוגה מנותקת

    ערוגה מנותקת היא למעשה גינת ירק באדמה שעלתה למרפסת. היא מורכבת מאמבט אדמה, שבמידת הצורך מדופן  ביריעת PVC עם פתח ניקוז והשקיה בטפטפות. הטיפול בגינה כזו יהיה דומה לטיפול בגינת ירק סטנדרטית: הוספת קומפוסט, תיחוח האדמה, שתילה ועישוב. גינה כזו דורשת שטח רציני כדי להצדיק את עצמה (2 מ”ר לפחות), אחרת כבר כדאי ללכת על אדנית עץ. בנוסף, כשבונים ערוגה במצע מנותק חשוב לשים לב למשקל המותר בבניין: אדמה רטובה יכולה להיות כבדה מאד. התקן בארץ מתיר לרוב המרפסות משקל של עד 300 ק”ג למ”ר, וברוב הגגות עד 150 ק”ג למ”ר. כדאי להתייעץ עם מהנדס או אדריכל הבניין.

    ערוגה במצע מנותק
    ערוגה במצע מנותק מדגם “שאול”
    ערוגה במצע מנותק
    ערוגה מנותקת על הדק

    כמה זה?

    אם אתם בונים את הערוגה לבד, קחו בחשבון כ- 300 ₪ עבור מערכת ההשקיה ועוד 30 ש”ח למ”ר עבור קומפוסט. תוכלו לחשב את עלות העצים במחשבון הבא. אם תחליטו לבנות לאיש מקצוע, תיאלצו להיפרד מסכום גבוה בהרבה – אלפי שקלים לגינה סטנדרטית.

    למי זה מתאים?

    • למי שרוצים גינת ירק “פר אקסלנס” במרפסת או על הגג שלהם.
    • למי שרוצים גינת ירק גדולה, מניבה ואסתטית ונהנים מעבודת הטיפול, העישוב והמגע עם האדמה.

    שיטות הידרופוניות

    בהידרופוניקה אנחנו מגדלים צמחים ללא אדמה. במידה והמונח הידרופוניקה חדש לכם, אולי תרצו לקרוא קודם מה זה בכלל הידרופוניקה או על שלוש השיטות העיקריות בהידרופוניקה.

    4. מערכת הידרופונית – צינורות (NFT)

    בשיטת NFT אנחנו מגדלים את הירקות בצינורות PVC, בהם זורם זרם מים עדין באופן קבוע. שיטה זו היא השיטה ההידרופונית הנפוצה ביותר עבור מרפסות, ולא סתם: המבנה האנכי שלה מאפשר להצמיד אותה לקיר או מעקה, כך שהיא כמעט ולא תופסת שטח ביחס לכמות התוצרת המדהימה שאפשר להוציא ממנה. משקלה הנמוך מאפשר להתקין אותה גם על מעקה של מרפסת. תוכלו לתכנן ולהתקין בעצמיכם אחת כזו שתתאים בדיוק למידות המרפסת או הגג שלכם.

    מערכת הידרופונית צינורות NFT
    מערכת NFT מדגם “טל”
    מערכת הידרופונית צינורות בתוך הבית (מערכת לשיור תוצרת)
    צינורות גידול – גם בתוך הבית

    למי זה מתאים?

    • למי שרוצים לגדל כמות גדולה של ירקות באיכות גבוהה ובשטח מצומצם.
    • למי שאוהבים את האספקט הטכני של מדידת דשן, ו/או לא רוצים את המאמץ הפיזי של עיבוד האדמה.
    • למי שאוהבים את מראה צינורות הPVC.

    כמה זה?

    אם תרצו לתכנן ולבנות מערכת NFT בעצמיכם או לרכוש ערכה מוכנה, חומרי הגלם יעלו לכם כ700-2,500 ₪ כתלות בגודל המערכת ואיכות חומרי הגלם. במידה ותרצו התקנה על ידי איש מקצוע תיאלצו להיפרד מסכום כפול ומשולש.

    5. מערכת הידרופונית – רפסודות צפות

    בשיטת הרפסודות הצפות, הצמח שתול בתוך רפסודת קלקר שצפה על פני אמבט מים. השיטה נראית ומתנהגת מהרבה בחינות כמו בשיטה 3 – ערוגה מנותקת. ההבדל הוא שבמקום למלא את יריעת הPVC באדמה, נמלא אותה במים ודשן בלבד. התוצאה היא מערכת עץ שנראית כמו ערוגת ירק אסתטית כלפי חוץ, אבל למעשה מתנהגת כמו מערכת הידרופונית ולא דורשת עישוב או קילטור. בנוסף, כמות המים הגדולה של מערכות אלה מאפשרת להוריד את תדירות הוספת הדשן ההידרופוני, וכמות התחזוקה יורדת. מערכות מסוג רפסודות צפות מתאימות לגידולי עלים כמו חסה ועלי בייבי, וכן לצמחים פירותיים כמו מלפפון ועגבניה. אם חשוב לכם לצרוך הרבה גידולי שורש כמו גזר וצנונית כדאי לשקול שיטה אחרת.

    מערכת הידרופונית מדגם רונית
    מערכת רפסודות דגם “רונית”
    5e8778e595aafb869c7b086e %D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA%20%D7%94%D7%99%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%AA%20%D7%A8%D7%A4%D7%A1%D7%95%D7%93%D7%95%D7%AA%20%D7%A6%D7%A4%D7%95%D7%AA
    רונית טועמת ממערכת “רונית”
    שילוב מערכת צינורות עם DWC - הידרופוניקה
    אפשר להשתמש במערכות מסוג רפסודות צפות גם כמאגר המים של מערכות מסוגים אחרים

    למי זה מתאים?

    • למי שיש שטח גדול על הגג.
    • למי שרוצים את האסתטיקה של גינת ירק בשילוב עם קלות התחזוקה של מערכת הידרופונית.
    • למי שרוצים כמויות מדהימות של ירוקים וגידולי עלים.

    כמה זה?

    שיטת רפסודות צפות יכולה להיות זולה מאד. לא דרושה יותר ממשאבת אוויר, מאגר מים ומשטח קלקר כדי להתחיל לגדל. אם תרצו לתכנן ולבנות מערכת כזו בעצמיכם תוכלו לבנות מערכות עובדות גם ב- 400 ₪, ומערכות עץ אסתטיות ייקחו אתכם לכוון ה800 ₪. כרגיל, קנייה של מערכת עץ בנויה ומוכנה תכפיל את העלות.

    6. הידרופוניקה פסיבית

    רוב המערכות ההידרופוניות דורשות תשתית רצינית – חיבור לחשמל ומים, חיבור הצנרת, טיפול שוטף… לא כך המקרה של הידרופוניקה פסיבית. בשיטה זו אנו מגדלים את הצמח בדלי המלא מים ודשן שיספיקו לו לכל תקופת הגידול. שורשי הצמח טבולים ושותים מהמים, וככל שמפלס המים יורד כך נחשפים שורשי הצמח לאוויר, מה שמספק להם חמצן ופוטר אותנו מהצורך במשאבה. השיטה מאפשרת לגדל בשיטת “שתול ושכח” – ממלאים את הכלי במים ודשן, שותלים, וחוזרים אחרי חודש כדי לקטוף. חשוב לציין שלכל הטוב הזה יש גם חסרונות – תנאי הגידול בכל זאת פחות טובים בהשוואה למערכות הידרופוניות המחוברות לחשמל, דבר המתבטא בקצב גידול נמוך במקצת. בנוסף החמסינים בקיץ יקשו מאד על הגידול כך שמומלץ להימנע מהשיטה בחודשים יוני – ספטמבר.

    הידרופוניקה פסיבית - שיטת קרטקי
    הצמח שותה ==> מפלס המים יורד ==> השורשים נחשפים לאוויר וחמצן

    כמה זה?

    0 – 80 ₪, כתלות בחומרים שמסתובבים לכם בבית. לא דרושים יותר מדלי פלסטיק, שתילים ודשן הידרופוני כדי לבנות מערכת כזו בעצמכם.

    למי זה מתאים?

    • למי שרוצים להתנסות בהידרופוניקה לפני שהם משקיעים במערכת יקרה.
    • למי שרוצים לגדל בשיטת “שתול ושכח”.
    • למי שרוצים לגדל ללא אדמה, ללא חשמל וללא צורך בהשקיה.





    מאמרים ומוצרים קשורים

    הרצאה חינמית: התפתחות ומבנה של צמחי הגינה
    הרצאה מוקלטת בת 41 דקות, בה תלמדו להכיר טוב יותר את ההיסטוריה והאנטומיה של הצמחים שלכם.
    5 גידולים לגננים עצלנים
    5 צמחים שידרשו מכם מעט מאד עבודה ויניבו הרבה תוצרת
    איך להנביט ולגדל שתילי ירקות ממש, ממש טובים
    ככל שצמח הוא צעיר יותר, הוא גם רגיש יותר – ולכן להכין שתילים זו משימה לא פשוטה בכלל. במאמר תלמדו איך לגדל שתילי ירקות בריאים ומוצלחים.
    איך לתכנן ולבנות אדנית עץ | עשה זאת בעצמך
    הן אסתטיות ופשוטות לבנייה בבית. במאמר הבא תלמדו איך לתכנן ולבנות בקלות אדנית עץ שתחזיק לאורך שנים - החל בבחירת החומרים והמידות, דרך שיטת הבנייה ועד לשתילה
    אדנית עץ קלאסית למרפסת

    אדנית עץ אסתטית באורך, רוחב, גובה ועומק לבחירתכם

    חממה ביתית מעץ במגוון גדלים

    חממת עץ יפה וחזקה לבנייה עצמית, במידות לבחירתכם

    מערכת הידרופונית לקיר בהתאמה אישית דגם

    מערכת הידרופונית לקיר באורך, גובה ומספר קומות לבחירתכם

    6 מצעי שתילה מעולים לגידול ירקות באדניות ועציצים
    אדמת שתילה טובה היא אלמנט קריטי בהצלחת האדנית או העציץ. המאמר הבא מסביר איך לבחור, להשתמש ולתחזק את אדמת השתילה, ובאיזה תוספים אפשר וכדאי להשתמש