img

איך לתכנן ולבנות אדנית עץ | עשה זאת בעצמך

אדניות עץ הן תוספת נהדרת לכל גינה. הן גם פשוטות מאד לבנייה בבית. בתנאי שאתם יודעים מה אתם עושים. במאמר הבא תלמדו איך לתכנן אותן נכון, ואיך להוציא את הבנייה לפועל.

ייתכן ותרצו לקרוא גם על עץ לבנייה, כדי שתדעו לבחור את חומר הגלם שהכי מתאים לכם.


מעדיפים ללמוד מסרטון וידאו? יצרתי עבורכם הדרכה חינמית של 20 דקות על בניית אדניות עץ. אפשר להרשם פה ולקבל גישה מיידית.

מידות

לכל אדנית יש אורך, רוחב, עומק, וגובה מהרצפה. כל מידה והאילוצים שלה:

רוחב:

רוחב האדנית תלוי ברוחב הקורות שמרכיבות את תחתית האדנית: מידות רוחב סטנדרטיות נפוצות של קורות עץ הן: 19.5, 14.5, 12.0, 9.5, 7.5, ו – 4.5 ס”מ. מידות אלה עשויות להשתנות לא מעט (עד חצי ס”מ) בין מחסני העצים. בזמן התכנון כדאי לצלצל למחסן העץ שלכם ולוודא את המידות המדויקות. מכיוון שהקורות צמודות אחת לשנייה, רוחב או אורך האדנית שתבחרו יהיה חייב להיות כפולה של אחת מהמידות הללו. כשאתם רוכשים ממני את העצים כערכה לבנייה עצמית אתם יכולים להיות בטוחים שהכל יתחבר כראוי.

מידות חתך שונות של עצים לבנייה
רוחב האדנית: כפולה של מידות קרשים סטנדרטיות

תוכלו כמובן לעקוף אילוץ זה על ידי חיתוך אחת הקורות לאורכה, או ע ידי שימוש בלוח דיקט (עץ לבוד) כדי ליצור תחתית בכל מידה וצורה שתבחרו.

עומק

בטבע, רוב פעילות השורשים של הצומח מתרכזת ב-15 – 30 ס”מ העליונים של הקרקע. שכבת אדמה זו נקראת אדמה עידית (Top soil). באדנית שלנו נרצה לתת לשורשים עומק דומה, בו השורשים יתפתחו בצורה אופטימלית. עומק של 15 ס”מ יספיק עבור פרחי עונה קטנים כמו אמנון ותמר, עומק של  20 ס”מ עבור גידולי עלים כמו חסה ורוקט, ואילו ירקות קיץ מניבים יידרשו עומק של 30 ס”מ. קחו בחשבון שעם הזמן אדמת השתילה שוקעת מעט, כך שעומק האדמה בפועל קטן מעט מעומק האדנית. אילוץ נוסף המגביל את עומק האדנית, הוא רוחב הקרשים, בדיוק כמו עם רוחב האדנית.

עומק אדנית - מרווח מהשפה
האדמה שוקעת עם הזמן, ומקטינה את עומק האדמה

אורך

פה אתם כבר הרבה פחות מוגבלים. רק שימו לב שעם השנים קורות ארוכות ודקות מדי עשויות לקבל “בטן” בגלל הלחץ הפנימי שמפעילה האדמה.

בטן באדנית
האדמה לחצה מבפנים, והאדנית קיבלה “בטן”

גובה מהרצפה

אדניות צרות עם רגליים גבוהות נוטות להיות לא יציבות ועשויות להתהפך בקלות – סכנה של ממש. ככלל אצבע, גובה התחתית מהרצפה צריך להיות קטן מרוחב האדנית. במידה ובחרתם לבנות אדנית ללא רגלים, מומלץ להרחיק את תחתית האדנית מהרצפה בכמה ס”מ, למניעת לחות ורקבון מואץ של העץ. תוכלו להיעזר במרצפות ישנות או לבני מדרכה (אקרשטיין)

מידות רוחב גובה באדנית לגידול ירקות - איך לבנות?
משיקולי יציבות, גובה האדנית מוגבל על ידי הרוחב שלה

עובי הקורה

קורות עץ מגיעות בעוביים סטנדרטים של כ- 2 ו 3 ס”מ (המכונים גם צאל, שני צאל וכו’). כשאתם קובעים את מידות הקרשים לחיתוך, אל תשכחו להתחשב בעובי הקורה החוסמת, מה שישפיע על הרוחב החיצוני.

מידה חיצונית ומידה פנימית באדנית לגידול ירקות
קורות הרוחב חסומות על ידי קורות האורך

חיבורים

חיבור הקורות אחת לשנייה הוא לא דבר מובן מאליו – מכיוון שהחיבור נעשה בקצה הקורה, יש לעץ נטייה להתבקע. קיים מגוון רחב של אביזרים ושיטות חיבור שעונים על בעיה זו. קיימים פרזולים (חתיכות ברזל) שיכולים לסייע, אבל לטעמי הם מסורבלים ויקרים, ואני נוטה להמנע מהם. עבור בנייה ביתית אתמקד בשתי הטכניקות הרלוונטיות ביותר: חיבור ישיר, ושימוש בקורת עזר.

עץ שהתבקע - כדאי לעשות קדח מכין
ההברגה לא נעשתה כראוי, והעץ התבקע

חיבור ישיר

בשיטה זו הקורות מחוברות אחת אל השנייה ישירות עם ברגים. שיטה זו פשוטה מאד על הנייר, אבל עשויה בקלות לבקע את העץ אם לא נזהרים. תוכלו ליישם שיטה זו בקלות על ידי בחירה בקורות עבות בעובי 3 ס”מ, ושימוש בברגים דקים בקוטר 4 מ”מ. תוכלו גם להוסיף קדח מכין של 2-3 מ”מ כדי להבטיח שהקורה לא תתבקע.

בידוע קדח מכין בקורת עץ
קדח מכין ימנע את התבקעות העץ
חיבור ישיר
חיבור ישיר | ברגים דקים, קורות עבות

פספוס הבורג ובליטתו
חיבור ישיר מצריך דיוק ושליטה במברגה, להכנסה ישרה של הבורג ללא פספוסים

חיבור עם קורת עזר

בשיטה זו אנו מוסיפים קורה שלישית, לרוב קורת 5X5 או 3X3 ס”מ, אליה נבריג את הברגים ללא חשש מביקוע העץ.

חיבור עם קורת עזר המשמשת כרגל. אדנית עץ לגידול ירקות
שימוש בקורת עזר

קורת העזר תוכל לשמש גם כרגליים לאדנית. במקרה כזה יש לחתוך מגרעות בתחתית האדנית:

תחתית לאדנית עץ
מבט חתך | כשמשתמשים בקורת עזר יש לחתוך מגרעות בתחתית האדנית

חיבור תחתית לאדנית
קורת עזר | חיבור תחתית האדנית

השקיה

אפשר להשקות ידנית, אבל עדיף להוסיף השקיה בטפטפות עם מחשב השקיה. מחשב השקיה בסיסי יעלה לכם לא יותר מ- 250 ₪. תוכלו למתוח צינור עיוור בקוטר 16 מ”מ ממחשב ההשקיה לאדנית, ולפזר טפטפות נעץ בעזרת צינורית 6 מ”מ, ובמרווחים של עד 30 ס”מ מאחת לשניה.

חיבור השקייה לאדנית
הוספת השקיה לאדנית

הוספת טפטפת נעץ נעשית על ידי חירור צינור עיוור 16 מ”מ עם מחורר ייעודי, החדרת מחבר שן לצינורית 6 מ”מ, וחיבור צינורית 6 מ”מ שבקצה שלה טפטפת נעץ.

חיבור טפטפות
חיבור טפטפות נעץ לצינור טפטפות עיוור

איטום

עץ, בהיותו חומר טבעי, מתפרק ונרקב עם הזמן. הלחות התמידית השוררת באדנית מאיצה מאד את תהליכי הרקבון – אדנית עץ שלא תטופל כראוי עשויה לסיים את חייה תוך 4-6 שנים! כדי למנוע רקבון, ניתן לנקוט בכמה פעולות:

  • שימוש בעץ מחוטא: נקרא גם “עץ ירוק”, זה הוא עץ שהוספג בחומרי שימור המקנים לו עמידות לאורך שנים. שימו לב שחומרים אלה רעילים ולא מומלצים בסביבה עם ילדים.
  • צביעת פנים האדנית בחומר איטום: יש להשתמש בצבע איכותי המיועד לתנאי הלחות הקשים שבתוך האדנית. מומלץ לצבוע את פנים האדנית ב”פוליגג” או זפת קרה.
  • דיפון פנים האדנית בניילון: לטעמי, זו השיטה המוצלחת ביותר. מחיצת ניילון תמנע מהלחות שבאדמה להגיע לעץ, ובניגוד לשיטות הקודמות לא תשחרר חומרים רעילים לאדמת השתילה. מומלץ לצבוע את העץ בצבע לעץ לתנאי חוץ שיעניק לו עמידות כנגד השמש והגשם.

ניקוז

הניקוז חשוב מאד לצימוח תקין. אדנית לא מנוקזת תאגור מים בקרקעית שלה, שיגרמו לרקבון שורשי הצמח ולריח רק בגלל התנאים האנאירובים (ללא חמצן) שישררו בה. אחרי שאטמתם את האדנית, יש להוסיף חורי ניקוז בתחתית ואף לקדוח בעץ מס’ חורים. תוכלו להניח חלוק נחל או חופן טוף על חור הניקוז טרם מילוי האדנית באדמת שתילה – פעולה זו תמנע מאדמת השתילה להשטף דרך פתח הניקוז וללכלך את הרצפה.

באדנית המדופנת כמתואר כדאי להוסיף שכבת טוף של 4-5 ס”מ. הטוף משפר את זרימת המים ומאפשר להם להגיע לפתח הניקוז בקלות.

תוכלו גם לדפן את האדנית ביריעת PVC ולהוסיף לה נקז, כפי שמודגם בסרטונים הבאים:

שתילה

מכיוון שבאדנית יש נפח אדמה מוגבל ביותר, נרצה שהאדמה תהיה הכי טובה שאפשר:

  • עבור ירקות וצמחים חד שנתיים: ערבבו אדמת כבול עם 7% הומוס תולעים, מדי עונה רוקנו את האדמה, ערבבו אותה עם עוד הומוס, והחזירו לאדנית.
  • עבור צמחים רב שנתיים: רכשו אדמת כבול המעורבבת עם טוף גרוס. הטוף מייצב את האדמה ומונע שחיקה שלה ברוח או שקיעה עם השנים. תוכלו לקרוא עוד על שתילה במאמר הבא..
תיבת ירק
חסה ושומר באדנית עץ

מיקום

למיקום האדנית במרחב השפעה גדולה על הצלחת הצמחים. הכנסו למאמר הבא כדי ללמוד איך למקם גינת ירק (המאמר נכתב בהקשר של הידרופוניקה, אבל רלוונטי באותה מידה לאדניות).

רכישת ערכה

יש לא מעט ידע וניואנסים קטנים בתכנון ובנייה של אדנית לגינה. אם אתם לפני פרויקט בנייה כזה כדאי לכם לבדוק את ערכות האדניות בחנות שלי: לדוגמה אדנית “הילה” וערוגה מוגבהת “עדן. כל דגם אדנית יודע להתאים את עצמו בדיוק לאורך, לגובה ולרוחב שתבחרו. הערכות מגיעות גם עם הוראות בנייה מפורטות וליווי אישי איתי.

בסרטון הזה בניתי יחד עם משפחתי את האדנית הקלאסית שלנו. כולם מאד נהנו 🙂





מאמרים ומוצרים קשורים

מהוקצע? מחוטא? הכל על עץ לבנייה
כשאתם רוכשים עץ לפרויקט שלכם כדאי שתדעו מה אתם עושים. במאמר הבא תלמדו על התכונות של עץ כחומר גלם, איך לבחור את העץ הנכון לפרויקט ולאיזה דברים לשים לב בחנות
6 מצעי שתילה מעולים לגידול ירקות באדניות ועציצים
אדמת שתילה טובה היא אלמנט קריטי בהצלחת האדנית או העציץ. המאמר הבא מסביר איך לבחור, להשתמש ולתחזק את אדמת השתילה, ובאיזה תוספים אפשר וכדאי להשתמש
בחירת מיקום למערכת הידרופונית, אדנית או עציץ
איך לבחור מיקום לגינת ירק? באיזה פרמטרים צריך להתחשב, ואיך להתמודד עם תאי סביבה לא אופטימליים? על כל אלה במאמר הבא
מדריך: חיבור מערכת השקיה לאדניות ועציצים
חושבים לחבר מערכת השקיה לגינה? במדריך הבא תלמדו איך לבחור ולחבר טפטפות, צנרת ומחשב השקיה בצורה נכונה
אדנית עץ קלאסית למרפסת

אדנית עץ אסתטית באורך, רוחב, גובה ועומק לבחירתכם

ערוגת עץ מוגבהת למרפסת דגם

ערוגת עץ בגובה מותניים ובאורך ורוחב לבחירתכם. לטיפול קל ונוח

אדנית עץ גדולה דגם

אדנית עץ חזקה ופשוטה לבנייה, באורך וגובה לבחירתכם.

אדנית עץ דגם

אדנית עץ חזקה ופשוטה לבנייה, באורך וגובה לבחירתכם.