בחירת מיקום למערכת הידרופונית, אדנית או עציץ
גינת ירק מניבה ומוצלחת מתחילה בבחירת מיקום נכון. במיקום מוצלח יגדלו צמחים מניבים יותר ועמידים יותר למחלות, ולנו כמגדלים יהיה קל יותר לגשת, לתחזק וליהנות מהגינה. המאמר הבא נכתב על הידרופוניקה, אבל רלוונטי גם לעציצים.
מאמר מוקלט
מאמר זה זמין גם כהקלטת אודיו:
בבחירת המיקום הקפידו על הפרמטרים הבאים:
שמש
אולי הפרמטר החשוב ביותר בבחירת המיקום, הוא התאורה. ירקות זקוקים למינימום 4 שעות שמש ביממה, ועדיף יותר. מתכנני פרמקלצ’ר נוהגים להתבונן במשך חצי שנה על השטח ולראות את השינוי במיקום השמש והתאורה לאורך העונות השונות. אנחנו נקצר את התהליך ונשתמש באפליקציה Sun path, שתסמן לנו את מסלולי השמש לאורך השנה.
משתמשי אייפון יוכלו להיעזר באפיקלציה הזו
שימו לב! יש למקם את הפלאפון בדיוק בנקודה בה יהיו הצמחים. גם אם זה אומר להתכופף או להיצמד לקיר. הבדל של חצי מטר יכול להיות משמעותי מאד בגינה אורבנית
רוח
תנועת אוויר על עלוות הצמח הכרחית לחילוף גזים וצימוח תקין. מומלץ לבחור מיקום בו יש תנועה מסוימת של אוויר, מה שיאפשר לצמח לקרר את עצמו בקיץ, יוריד את אחוזי הלחות וינמיך את הסיכון להתפתחות של פטריות ורקבון. במידה ובחרתם מקום ללא תנועת אוויר כלל, מומלץ להוסיף מאוורר קטן שיזיז את האוויר בעונת הקיץ. מנגד, רוחות חזקות מדי עשויות לפגוע פיזית בצמחים, להוציא אותם מהמערכת ולהאט את הצמיחה שלהם – צמח הגדל באזור מוכה רוחות יאלץ לפתח עלווה נמוכה, מעוצה וקומפקטית, שתעמוד טוב יותר במשבי הרוח. במידה ובחרתם בשטח עם רוחות חזקות תוכלו לנקוט בפעולות הבאות:
- מחסום רוח: גדר במבוק או משטח עץ יעשו עבודה טובה בחסימת הרוחות. מקמו את המחסום במעלה כוון הרוח ועגנו אותו היטב למקום. שימו לב שמחסום הרוח לא מטיל צל על הצמחים.
- החלפת כוסות השתילה: במידה והשתילים יוצאים ממקומם, תוכלו לרכוש קונוסי שתילה בעלי מגרעת הנתפסת על צינורות הPVC ומקבעת אותן למקומן. במידה ואתם משתמשים ברפסודות צפות יש להשתמש בכוסות רשת עגולות ולא בקונוסי שתילה חרוטיים, הנוטים לצאת מהקלקר.
טמפרטורה
למקומות שונים בגינה יש טמפרטורות סביבה שונות. בישראל החמה נרצה לבחור באזור הקריר ביותר – אלה לרוב מקומות הסמוכים לצמחיה (דשא, עצים ושיחים) המקררים את טמפרטורת הסביבה שלהם. טמפרטורת סביבה קרירה תעזור לנו לשמור על טמפרטורת מים אידאלית בטווח של 18-26 מעלות צלזיוס. מעל לטמפרטורה זו, הצמחים יחוו עקה ויאטו את קצב הפוטוסינתיזה שלהם. בנוסף, טמפרטורת מים גבוהה מגבילה את קיבול החמצן של המים ויוצרת תנאים אנארובים – בהם השורשים לא מצליחים לנשום ונפגעים, ואילו פתוגנים רבים משגשגים ופוגעים בצמחים. באותו נושא,שימו לב שבנקודה שבחרתם אין מזגן הפונה ישירות על הגינה, ועשוי לבשל את המערכת בקיץ. במידה ובכל זאת בחרתם בנקודה עם טמפרטורת סביבה גבוהה, תוכלו להוריד את טמפרטורת המים על ידי הפעולות הבאות:
- אוורור: כמונו, גם צמחים מקררים את עצמם בעזרת אידוי מים. הוספה של מאוורר קטן שמכוון על הצמחים תעזור להם לקרר את עצמם.
- הוספת בקבוק קרח: מתאים למערכות עם נפח מים נמוך (60 ליטר ומטה), כגון מערכות NFT זולות. הקפיאו בקבוק מים בפריזר מדי לילה והניחו אותו במים של המערכת בבוקר. מערכות גדולות יותר ידרשו כמות גדולה יותר של קרח.
- הצללה: בקיץ, קרינה גבוהה מחממת את כל המערכת. פרסו רשת צל 30% מעל הצמחים, בגובה של חצי מטר לפחות.
- צביעה בלבן: אם המערכת שלכם בצבע כהה, היא תקלוט יותר קרינה ותתחמם יותר בשמש.
- בידוד: בודדו את תחתית המערכת מהקרקע והניחו אותה על לוחות קלקר. במידה ומאגר המים שלכם עשוי פלסטיק תוכלו לעטוף אותו בחומר מבודד. מהלך זה יאפשר לכם לשלוט בטמפרטורת המים, אבל כשלעצמו לא ישנה הרבה את הטמפרטורה הממוצעת.
- הוספת צ’ילר: זהו מכשיר קירור ייעודי לאקווריומים ויתרונו ביכולת הקירור המעולה שלו, מנגד עלות המכשיר גבוהה והוא צורך הרבה אנרגיה. השתמשו באופציה זו רק כמפלט אחרון.
מזיקים סמוכים
מיקום בסמוך לצמחים אחרים מועיל בקירור המערכת, אבל מביא איתו צרה אחרת – מזיקים. בגינת נוי קיימת אוכלוסית מזיקים קבועה שתשמח לנשנש מהגידולים שלכם. מנגד, מיקום על מרפסת או גג יקשה יותר על המזיקים להגיע, אבל קחו בחשבון שברגע שיגיע מזיק לגג או מרפסת לא יהיו לו אויבים טבעיים שימתנו את האוכלוסיה שלו, והוא עשוי לגרום נזקים כבדים יותר.
גישה
כדי שהמערכת תשרת אתכם ותהווה מקור תזונה יומיומי, חשוב שתהיה קרובה לבית ושיהיה לכם נוח לגשת אליה. מערכת נגישה היא מערכת שתשתמשו בה יותר, יהיה לכם קל יותר לתחזק אותה, לתפוס בעיות בשלב מוקדם יותר וגם להנות מהאסתטיקה של הצמחים הגדלים. מיקום המערכת בכניסה לבית או בצמוד לדלת היוצאת מהמטבח הוא מיקום אידאלי. במידה ובחרתם למקם את המערכת רחוק ממרכז הבית (כמו על הגג), תוכלו להשתמש במערכת לשימור תוצרת (קישור), שתאפשר לכם לעשות קטיף שבועי מרוכז ולשמור את הצמחים טריים בתוך הבית עד לארוחה.
עומס מותר של הבניין
מערכת הידרופוניות יכולות להגיע למשקלים גבוהים, במיוחד כשמדובר במערכות טוף. במידה ואתם ממקמים את המערכת על גג או מרפסת בדקו את העומס המותר. על פי רוב התקן מתיר כ150 ק”ג למ”ר בגגות ו300 ק”ג למ”ר למרפסות. עם זאת יש לקחת את המספרים הללו בערבון מוגבל ולהיעזר במהנדס בניין.
שקע חשמל וברז מים
רוב המערכות ההידרופוניות מצריכות גישה לשקע חשמל וברז גינה. במידה ואין גישה כזו תוכלו לנסות הידרופוניקה פסיבית בתור התחלה. כמו כן קיימים פתרונות המאפשרים מיקום מערכת גידול עד 10 מטרים מנקודת החשמל או המים. צרו קשר לפרטים ותכנון.